top of page
Søg
  • Forfatters billedeMartin Herlin

Hvad er Royalty Free musik?

Livet i den digitale tidsalder er fuld af hårde spørgsmål.


Fra sammensværgelsesteorier til intellektuelle ejendomsargumenter føles det som om intet mere er helligt. Det er som om vi befinder os i en slags cyber-vildevesten, hvor ingen kender reglerne, før de bryder dem.


I dette miljø er det vigtigt for indholdsskabere at forstå ophavsretsloven. Sådan beskytter du dig selv og dit arbejde. En afskedigelse vil skade dit omdømme, men en fuldstændig påstand om ophavsret kan føre til over 100.000 i advokatsalær og i værste fald fængsel.


Sandsynligvis ikke noget, du vil tage en risiko med. Når det kommer til copyrightproblemer - især musiklicenser - Du skal uddanne dig selv om dette emne, så du kan sikre dig, at alle dine kreative og kommercielle projekter er lovligt dækket.


Derfor er det af de vigtigste spørgsmål, som skabere kan stille, "Hvad er Royalty Frtt musik?" Det er en måde at tage kontrol på i dine egne hænder.


Det absolutte minimum at vide er dette: Royalty Free musik er en måde at bruge musik på i kreative projekter uden at skulle dele dit overskud med de mange rettighedshavere, som udgivere og kunstnere.


Men der er meget mere i det end det. Der er detaljer, du virkelig har brug for at vide for at beskytte dig selv lovligt og også hjælpe dig med at beholde de penge, dine videoer genererer.Grundlæggende om musiklicenser

Ophavsret findes for at beskytte folks hårde arbejde. Uanset om det er et teknologisk gennembrud eller et afslappende musiknummer, giver ophavsretten skaberen en chance for at "eje" den ting, de har investeret tid og penge i.


Licensering er processen med at betale en skaber for at bruge deres arbejde. Som filmskaber eller indholdsskaber er chancerne for, at du ikke skriver/laver den musik, du bruger i dine film, kommercielle projekter eller vlogs. Det betyder, at du bliver nødt til at få sange lavet af andre mennesker.


Men du kan ikke bare downloade sange, du kan lide, og slippe dem i din projekts tidslinje. Selvom du køber et album eller et spor på iTunes, dækker det ikke brug af kunstnerens musik i nogen anden form. (det dækker heller ikke for at du kan bruge det på en cafés højtaler, selv om du har købt dette stykke musik)


Med andre ord har du brug for en licensaftale, hvis du vil bruge den musik til andet end din egen lytteoplevelse.


Lad os antage, at du har en bestemt sang, du vil bruge i dit næste projekt. Her er hvad du skal gøre, hvis du ikke bruger royaltyfri musik.


Du starter processen med musik licenseringen ved at nå ud til sangens copyrightindehavere, men det betyder ikke kun kunstneren.


Du ender med at tale med flere personer, som kan omfatte sangskrivere, kunstnere, pladeselskabsrepræsentanter og mere.


Alle, der har spillet en del af sangens oprettelse, skal acceptere den licensaftale, du foreslår, og det er dit job at få dem alle til at føle sig kompenseret. Det er sådan du garantere, at ingen kan ramme dig med et søgsmål for ophavsretskrænkelse senere.


Selvfølgelig er licensaftaler ikke ligefrem enkle; de er juridisk bindende kontrakter. Og det påhviler dig at finde ud af det hele.


Det er dit ansvar at finde ud af, hvem der er indehaver af ophavsret, og derefter kontakte dem. Det er dit ansvar at arrangere alle licensoplysninger, betale et gebyr og derefter sørge for, at betalingen gennemføres.


Og det er også dit ansvar at vente flere måneder på, at alle reagerer og (forhåbentlig) underskriver licensen, så du kan afslutte det projekt, du startede for så længe siden.


Men processen er ikke forbi endnu!


Hvis din video er et kommercielt projekt eller en YouTube-video eller en kortfilm, skal du betale royaltygebyrer. Med andre ord, hvis videoen bidrager til en kanal eller platform, der genererer indtægter til dig, skylder du ophavsretten til en procentdel.


Så, Hvad er Royalty Free musik?


Intet ved den proces lød sjovt eller praktisk, ikke? Det er kun et eksempel på, hvordan musikbranchen er offer for sine egne forældede regler. Men det er her royaltyfri musik kommer i spil.


Royaltyfri musik er ikke noget nyt, uprøvet innovation - det har eksisteret i over et årti. Virksomheder har altid kigget efter måder at gøre tingene bedre for indholdsskabere, og den nemmeste måde at gøre det på var at komme væk fra den gamle licensmodel.


Medmindre du vil have en bestemt sang fra en bestemt kunstner, kan du gå forbi hele processen, som jeg detaljerede i sidste afsnit. I stedet gennemsøger du sange gennem et musiklicensfirma, finder et musiknummer, du elsker, og betaler virksomheden for en engangslicens.


I de fleste tilfælde har disse virksomheder allerede betalt kunstneren for retten til at licensere denne musik. De har lovligt lov til at sælge licenser til disse spor, hvilket hjælper mindre kunstnere med at blive eksponeret og giver en måde for indholdsskabere at betale mindre for musik til video.


Her er fordelingen af denne proces: Det beløb, du betaler, hjælper med at kompensere virksomheden for alt, hvad de betalte kunstneren, og virksomheden melder sig frivilligt til at være en mellemmand, så du ikke behøver at foretage regelmæssige royaltybetalinger.


Men hvad nu hvis det kunne være endnu lettere?


Hvad hvis der var en måde at få musik i høj kvalitet til under 600 kr pr. Licens?

For den sags skyld, hvad nu hvis der var en måde at bruge en sang i flere projekter uden at betale for det samme spor igen og igen?


Men hvad med at nytænke Royalty free Musik


Heldigvis er der en håndfuld virksomheder, der tænkte, at royaltyfri musik kunne gøres endnu bedre. Og jo længere vi kommer væk fra den traditionelle licensmodel, jo bedre bliver produktet for de mennesker, der rent faktisk har brug for det.


Der findes en del sider, som tilbyder denne slags service, her er en liste over disse firmaer og hvilke vi anbefaler. Top 5 bedste Royalty free musik sider

12 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page